Menu
Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven Haveglæde

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Foredrag Webinar Haveskoler Digitale haveoplevelser Havefestival Haver Hjem og Haveliv

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabets guide til de vigtigste skjoldlus

Skjoldlus er et skadedyr, der skæmmer planten med honningdug og sodskimmel og suger saften ud af den. Her får du Haveselskabets overblik over de mest almindelige typer af skjoldlus i haven samt hvilke planter, de angriber, og hvad du kan gøre for at undgå samt bekæmpe skjoldlus. For nylig er to nye arter opdaget i Danmark.

Vinskjoldlus, Pulvinaria vitis, med ægsæk på en ribsbusk. Vinskjoldlus angriber primært vin, men kan dog også angribe ildtorn, stikkelsbær, fersken, pil, tjørn, birk m.fl. Foto: DR JEREMY BURGESS / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Foto: DR JEREMY BURGESS / SCIENCE PHOTO LIBRARY

I denne artikel kan du læse om: 

  • Hvad skjoldlus gør ved dine planter
  • Hvilke skjoldlus der er gængse, og hvilke der er nye
  • Hvordan du opdager dem
  • Hvordan du bekæmper dem
  • De hårde (vedbendskjoldlus,- kommaskjoldlus, og pileskjoldlus)
  • De bløde (rhododendronskjoldlus, hornskjoldlus, vinskjoldlus, hortensiaskjoldlus, kommaskjoldlus)

Et klistret lag honningdug, sodskimmel på planterne eller store kolonier af voksne skjoldlus – så ved du, den er gal; Skjoldlusene har indfundet sig, og de er nogle besværlige skadedyr, der kan få dine planter til at mistrives og se syge ud. Det er dog sjældent, at det ligefrem fører til plantedød.

De velkendte og de nye skjoldlus

Skjoldlus er et anderledes skadedyr, fordi det, som navnet antyder, bor under et beskyttende skjold. I haven er det de hårde, der har et hårdt skjold, og de bløde skjoldlus, der er de mest udbredte.

Med klimaændringer og vores ivrige plantehandel kan vi dog forvente flere arter og kraftigere angreb af skjoldlus i fremtiden. For nylig er der fundet to nye i Danmark: rhododendronskjoldlus og vedbendskjoldlus. 

Kender du Haveselskabet?

Du får workshops, foredrag, havebesøg, webinarer, digitale skoler, Danmarks bedste havemagasin HAVEN og rådgivere, du kan ringe eller skrive til, når du har spørgsmål til netop din have.

Som medlem bliver du en del af en almennyttig forening med 25.000 engagerede medlemmer og 650 frivillige, der sammen arbejder for en grønnere, sundere og mere bæredygtig fremtid. Vi afholder arrangementer, deler viden og skaber konkrete handlinger i hele landet – og du kan være med! Du bliver både haveglad og haveklog!

Læs mere

Skjoldlus skæmmer planten og hæmmer dens udvikling

I foråret og sommeren lægger skjoldlus æg, der senere klækker til bittesmå nymfer. De bevæger sig ud og søger efter et egnet sted på planten, hvor de kan slå sig ned for at suge saft. De bløde skjoldlus placerer sig ofte i nærheden af en bladnerve, hvor der er masser af saft. Skjoldlusene gennemgår to-tre nymfestadier, før de udvikler sig til voksne hunner, der er i stand til at lægge æg.

De bløde skjoldlus udskiller store mængder sukkerholdig honningdug, som lander på blade og grene og skaber grobund for sorte sodskimmelsvampe. Sodskimmel skæmmer planterne og hæmmer fotosyntesen. Det betyder, at planten ikke får energi til at vokse, og over tid kan det svække den.
De hårde skjoldlus udskiller ikke honningdug, men de suger stadig saft ud af planten.

Det er vigtigt at undgå at sprede skjoldlus, så lad være med at flytte angrebne planter eller sælge eller forære dem væk.

Hvordan opdager du skjoldlus?

En del af udfordringen er, at man ofte først opdager angrebet, når det har nået et vist omfang. Nymferne er så små (0,2-2 mm), at man simpelthen ikke bemærker dem, før det er for sent. De skal ses med lup. Skjoldlusene har ofte den samme farve som deres værtsplante og er dermed godt kamuflerede. Da lusene ikke kan flyve og derfor ikke selv kan sprede sig over større afstande, ser man ofte helt lokale angreb.

Skal vi åbne havelågen?

Hvis du er medlem, kan du logge ind og læse artiklen - og få adgang til en mængde spændende havestof. Du logger ind ved at trykke på "log ind her" i bunden af denne kasse.     Dygtige skribenter og fotografer laver materiale for Haveselskabet. Derfor er der ikke adgang for alle - det her område er kun for medlemmer. Medlemmer af Haveselskabet er lige så forskellige som deres have, men haveglæden den deler de.     𝘏𝘢𝘷𝘦𝘨𝘭æ𝘥𝘦 - 𝘰𝘮𝘵𝘢𝘯𝘬𝘦 - 𝘧æ𝘭𝘭𝘦𝘴𝘴𝘬𝘢𝘣 - 𝘵𝘳𝘰𝘷ær𝘥𝘪𝘨𝘩𝘦𝘥
Få Danmarks bedste havemagasin Få Danmarks bedste havemagasin
Få hjælp til havespørgsmål Få hjælp til havespørgsmål
Haveglæde i godt selskab Haveglæde i godt selskab
Er du allerede medlem? Log ind her
OSZAR »